Klik op de maand: januari februari maart april mei juni september oktober november december

Hieronder vind je onze agenda voor 2022. Klik hierboven op een maand om aanstonds naar de activiteiten van die maand te springen.

Onze leden mogen gerust familie en vrienden meebrengen! Meer nog, een toevallige lezer van deze pagina is eveneens van harte welkom!

 

Nieuwjaarswens van uw voorzitter

Beste Velt-vrienden,

We kunnen tFoto Lucerugkijken op nog weer eens een speciaal Velt-jaar. Een jaar met minder fysieke Velt-contacten maar met toch wel heel veel Velt-dynamiek in onze afdeling.
Wij sturen tegenwoordig onze Geraardsbergse Velt nieuwsbrief naar 463 Veltleden.

We zijn heel blij dat we vorig jaar onmiddellijk de stap hebben gezet naar het geven van online voordrachten. Deze kenden een groot succes. Maar liefst 23 keer een schitterende online voordracht met uiteenlopende onderwerpen waarbij er ook voor onze talrijke nieuwe Veltleden gezorgd werd met de vierdelige basis-lessenreeks om met biologische teelt van groenten, fruit en kruiden optimaal van start te kunnen gaan.
De vrouwen en mannen met een serre zijn ook verwend geweest met drie leerrijke voordrachten specifiek voor biologische serreteelt.

We lanceerden in oktober 2020 onze grondontledingsactie en ook daar werden in februari 2021 de deelnemers online van grondig persoonlijk advies voorzien.

Het afhalen van de bestellingen in februari, het afhalen van de groenbemesters-zaden in juni en de bloembollen in oktober is heel veilig en vlot verlopen dank zij jullie die zich keurig aan de gemaakte afspraken hielden. Dank je wel daarvoor. Onze verkoop van Velt- boeken draaide eveneens op volle toeren. Slechts één voordracht is in de vergaderzaal kunnen doorgegaan.

En, er zijn terug een groot aantal bestellijsten binnen voor biologische zaden, bio-aardappelplantsoen, biologische meststoffen en -hulpmiddelen en biologische aspergeklauwen (maar liefst 1600 aspergeklauwen zullen in maart hun weg vinden bij onze leden). Iedereen is zich aan het voorbereiden voor weer een heel actief biologisch tuindersseizoen. Dat zien we graag.

Er is echt bruisend leven in onze afdeling. Het doet ons als Velt-bestuur deugd dat we jullie zo enthousiast zien en dat zo veel nieuwe en vooral ook jonge mensen aansluiting zoeken bij Velt omdat ze het belangrijk vinden om veilig voedsel te telen voor hun gezondheid en dat van hun gezin.
Tof dat jullie ervoor kiezen om op deze manier ook mee een steentje bij te dragen aan een gezonder leven en leefmilieu met respect voor de mens, dier en natuur.
Het is tof dat we samen op zoek kunnen gaan naar kennis en om samen door te zetten, om het verschil te maken en bij te dragen aan een mooie, vriendelijke en leefbare wereld.
Draag ook onze ecologische boodschap mee uit. Laat onze Velt groeien en bloeien.
Ondanks alle negatieve berichten, blijf oog hebben voor wat hoopgevend is. Geniet van een warm thuisgevoel in verbondenheid met familie, vrienden, kennissen en de wereld.
In de donkere dagen van het eindejaar focussen we ons graag op al die lichtpuntjes van warme menselijkheid heel dichtbij en rondom ons.
We geven onze droom over een warme samenleving graag een duwtje in de rug.
Kerstmis. Menswording, meer mens worden met elkaar, elke dag opnieuw in harmonie en diversiteit. Laten we het met zijn allen tot een zalige werkelijkheid maken.

Het ga jullie goed in 2022! Van harte

Uw voorzitter, Luc De Taeye

Vrijdag 14 januari 2022 om 20 uur : Tomaten in serre, buiten en in pot

Jos Van Hoecke, schrijver van het boek "Achter glas", maakt ons wegwijs in de teelt van tomaten.
Dit zowel in de serre, als buiten of in pot.

Vooraf inschrijven bij uw voorzitter lucdetaeye@telenet.be is verplicht zodat hij u de gepaste link kan doorsturen om online in te loggen vanaf 19u45.

Spreker: Jos Van Hoecke
Inkom:
Gratis na inschrijving
Locatie:
Online


Maandag 31 januari 2022 om 20 uur : Tomaten in serre, buiten en in pot

Omwille van het overrompelende succes van onze les op 14/01/22 organiseren we een tweede les.

Jos Van Hoecke, schrijver van het boek "Achter glas", maakt ons wegwijs in de teelt van tomaten.
Dit zowel in de serre, als buiten of in pot.

Vooraf inschrijven bij uw voorzitter lucdetaeye@telenet.be is verplicht zodat hij u de gepaste link kan doorsturen om online in te loggen vanaf 19u45.

Spreker: Jos Van Hoecke
Inkom:
Gratis na inschrijving
Locatie:
Online


Vrijdag 11 februari 2022 om 20 uur : Prei, ajuin en sjalot
Herhaling: woensdag 16 februari 2022 om 20 uur

Herman De Waele neemt ons mee in het boeiende verhaal van het kweken van en problemen met PREI, AJUIN en SJALOT.
Oh wee! miserie miserie met onze prei en ajuin! Sinds een paar jaar heeft een mineervliegje onze streek gevonden. Zij verwoest onze prei- en ajuinveldjes. Goede reden dus om de bioteelt van deze zeer hoog gewaardeerde groenten onder de loep te nemen. Familie, plaats in de vruchtafwisseling, bodem en bemesting, teeltbegeleiding, insecten en plagen. ... Herman reikt de nodige kennis aan om ons te weren tegen deze nieuwe en andere plagen.
Heb je het vernielingswerk van de mineervlieg nog niet ondervonden?
Dan heb je geluk! en kan je spreken van "beter voorkomen dan genezen".
Niet te missen dus!We behandelen de start van het teeltjaar inclusief de opmaak van een moestuinteeltplan en bemestingsplan.

Vooraf inschrijven bij uw voorzitter lucdetaeye@telenet.be is verplicht, ook voor de herhaling, zodat hij u de gepaste link kan doorsturen om online in te loggen vanaf 19u45.


Spreker: Herman De Waele
Inkom:
Gratis na inschrijving
Locatie:
Online

Eind februari 2022 : Afhaling eenmalige bestelling

Afhalen bestelling
Afhaling van BIO ZADEN, BIO AARDAPPELPOOTGOED, BOEKEN, HULPMIDDELEN EN MESTSTOFFEN,                         

U krijgt de juiste afhaalmomenten meegedeeld voor uw persoonlijke bestellingen. We vragen om uw begrip.
Niet alles kan op 1 dag afgehaald worden rekening houdend met de aanhoudende coronatoestanden en de hygiënische veiligheidsmaatregelen die dan zullen gelden.

Wij willen het veilig houden voor u en voor ons.

Niet vergeten!!! Wij kunnen de bestelde goederen niet stockeren. Kom ze dus stipt afhalen a.u.b.


Vrijdag 11 maart 2022 om 20 uur :Gezond eten, gezond ouder worden

Gezond eten, gezond ouder worden is het levenswerk van Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Hij was 30 jaar lang hoofd van het Gentse Stadslaboratorium. Zijn focus ligt al jaren op de relatie tussen voeding en gezondheid.
In Gezond eten, gezond ouder worden vertelt Eric De Maerteleire over de invloed van voeding op het verouderingsproces. Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek vertelt hij wat we kunnen doen om gezond(er) oud(er) te worden. Door de steeds stijgende levensverwachting liggen we namelijk minder vaak wakker van ‘hoe oud ze worden’ dan van ‘hoe ze oud worden’. Laten we daarom focussen op adding life to years in plaats van adding years to life!
De hamvraag is dan ook: kunnen we veroudering afremmen? Of nog beter: kunnen we levensbedreigende ouderdomsziekten van ons afhouden of het aantal minimaliseren? Het antwoord is ja. Maar hoe?

Spreker: Prof. Eric De Maerteleire
Inkom:
Gratis
Locatie: Parochiehuis, Onkerzelestraat, 152, Onkerzele


Zaterdag 23 april 2022: Bio-plantenruildag vanaf 13u30

Ruildag


Alle leden zijn welkom! zelfs als je geen plantjes kan meebrengen. Er zijn altijd planten te veel en wij willen er een toffe gemoedelijke ontmoetingsnamiddag van maken.

Alle leden kunnen dus mekaar en de natuur een zetje geven door plantjes naar de plantenruildag te brengen om aan mekaar te schenken. We willen immers zo graag de biodiversiteit helpen stijgen.

De plantjes kunnen bekomen zijn door zaaien, delen, stekken etc.
Het mogen groenten, kruiden, bloemen, heesters, bessen, vaste planten, bomen etc... zijn.

Indien het even kan, hang er dan een labeltje aan met de soortnaam.

Wij geven vooraf informatie over de aangeboden planten zodat we er nog iets bij leren...


Spreker: Herman De Waele
Locatie: André en Frieda De Backer, Hekkouterstraat 24,
te 9570 Lierde (Deftinge)


Vrijdag 6 mei 2022 om 20u : Bio-bloembol je mee?

Bloembollen zijn een dankbare en zekere manier om praktisch gans het jaar en op vele plaatsen in de tuin bloemen te kunnen bewonderen. Wij laten ze in het projectorlicht defileren en bespreken hun toepassing en plantwijze.
Wij leggen uit waarom we kiezen voor biologisch geteelde bloembollen.
Wij belichten ook waarom die bloemen van bio-bloembollen zo belangrijk zijn voor onze bijen en hommels en op welke wijze zij en wij, reeds van in de winter tot de late herfst er jarenlang en steeds meer kunnen van genieten.
Door combinatie van verschillende soorten kunnen wij feeërieke plekjes bekomen.
Wij bekijken eveneens de combinatie met bodembedekkers, het bollengrasland en we wijzen ook de rakkers aan die zichzelf kunnen vermenigvuldigen. Sommige worden best in metalen draadbakjes geplaatst en ze zijn praktisch allemaal geschikt om in bloempotten en bakken te kweken.
Genoeg informatie, kennis, teelttechniek, ideeën om een heel boeiende avond mee te vullen.

Spreker: Herman De Waele
Inkom: Gratis
Locatie: Parochiehuis, Onkerzelestraat, 152, Onkerzele


Zaterdag & zondag 4-5-6 juni 2022 : Velt-ecotuindagen

Naar jaarlijkse gewoonte zetten honderden particulieren in Vlaanderen en Nederland de poort naar hun ecologische tuin open en brengt dit duizenden tuinliefhebbers op de been.

De ecotuindagen zijn een jaarlijks festijn met pareltjes van ecologische tuinen die je anders nooit kan bezoeken. Elk jaar zijn er andere tuinen te bezichtigen, met andere kwaliteiten en accenten.

Check voor verdere details: website Velt activiteiten


Vrijdag 10 juni 2022 om 20u : Compost, de sleutel tot bodemvruchtbaarheid

Met Jos gaan we grondig in op ‘COMPOST’, ons zwarte goud, in al zijn facetten.
De invloed van compost op de verschillende bodemtypes.
Wat is organische koolstof?
De warme omzetting: aandachtspunten, voor- en nadelen.
GFT: Groenten, Fruit en Tuinafval (koude omzetting).
Het compostvat en de wormenbak komen uitgebreid aan bod.
Heel kort iets over groenbemesters. Wat zijn de voordelen.
Op wat moet men letten bij de keuze van de groenbemester. Hoeveel zaaien? Het tijdstip en nog
veel meer.
Van harte welkom!

Spreker: Jos Van Hoecke
Inkom:
Gratis
Locatie:
Indien mogelijk in het parochiehuis, Onkerzelestraat 152, Onkerzele


Juli - Augustus:  Geniet van een toffe vakantie!


Vrijdag 23 september 2022 om 19u30 : Jaarlijks ledenfeest

Welkom met familie en vrienden op ons

TRADITIONEEL PAELLA-FEEST

Op vrijdag 23 september 2022 om 19u30’,

ONKERZELESTRAAT, 152 te ONKERZELE


APERITIEF

***

Keuze uit

TRADITIONELE PAELLA of VEGETARISCHE PAELLA

***

DESSERTENBUFFET

***

KOFFIE


Dit alles aan de prijs:

Volwassenen: 30 € - Kinderen 6 - 12 jaar: 10 € - Kinderen tot 6 jaar: gratis

 

Inschrijven tot woensdag 21 september bij:

Luc De Taeye: 054 41 52 83  of  0474 714 333 of lucdetaeye@telenet.be

Herman De Waele: 054 41 32 77 hermandewaele@gmail.com

Zeker bij uw inschrijving vermelden

welke soort Paella je wenst:

VEGETARISCH  OF  TRADITIONEEL.

Betalen gebeurt ter plaatse


Vrijdag 14 oktober 2022 om 20 uur : Bataat (Zoete aardappel)

De teelt van BATAAT (Zoete aardappel)
Een bijzondere wortelgroente afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika.

De BATAAT of zoete aardappel vinden we reeds vrij courant in de rekken van onze groentewinkels. Dat deze teelt nu ook in onze Belgische tuinen op een gemakkelijke en gezonde manier kan geteeld worden is voor heel veel ecologische tuiniers nog onbekend.
Nu we meer en meer gaan zoeken naar groenten die kunnen geteeld worden in ons opwarmend klimaat, is, naast de Yacon (die bij de Velt-tuiniers van onze afdeling reeds ruim geteeld en gesmaakt wordt) de Bataat ook zeker een wortelgewas dat ons tuindershart kan stelen omdat het zo eenvoudig en op ecologische wijze te telen is, als we maar weten hoe.
Vooral belangrijk ook omdat het in onze keukens voor ontelbare, lekkere en gezonde toepassingen zijn weg kan vinden. De bladeren zijn te verwerken in salades en stoofschotels. De wortels kunnen we een ganse winter bewaren op een vorstvrije plaats.

Hier en nu is het goeie moment om er kennis mee te maken.
Guy De Kinder neemt ons mee door het fascinerend verhaal van het telen, vermeerderen en het gebruik ervan.

Spreker: Guy De Kinder
Inkom: Gratis
Locatie: Parochiehuis, Onkerzelestraat, 152, Onkerzele

Dinsdag 15 november 2022 om 20 uur : Online bespreking van zadenbestellijst voor biologische zaden van groenten en bloemen

Luc brengt ideeën en ervaringen samen in een boeiende PowerPoint presentatie waarin hij jullie wegwijs zal maken in het zeer ruime aanbod en de nieuwigheden in de bio-zadenlijst, dit als hulp bij het opmaken van jullie Velt-bestelling, zodat jullie een goede keuze kunnen maken.
De mee- en tegenvallers van het voorbije, toch wel heel droog zomerseizoen worden bekeken.

In SEIZOENEN van november 2022 zal de Velt-bio-zadenlijst te vinden zijn om uw bestellingen te kunnen doen ten laatste tegen 1 december 2022. Hou dus seizoenen van november in de gaten en hou de lijst bij de hand tijdens de voordracht.
Je kan de zadenlijst hier al online inkijken: Velt Brochure biologische zaden 2022

De voordracht is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Mail daarvoor naar lucdetaeye@telenet.be
Dan krijgt u tijdig de link doorgestuurd om in te loggen op 15 november 2022

Spreker: Luc De Taeye
Inkom: Gratis
Locatie: Online

Vrijdag 25 november 2022 om 20 uur : Voordracht met proeverij ikv Week van de smaak

Het thema voor 2022 is "Samen smaakt beter" www.weekvandesmaak.be

Uw Veltbestuur gaat aan de slag met een rijke variatie aan zelf geteelde biologische wintergroenten en tijdens de zomer ingemaakte wintervoorraad om u een mooi gamma aan verrassend heerlijke gerechten voor te schotelen
en te laten proeven. We verwachten jullie want ‘samen smaakt alles beter’

BRENG ZELF MEE: een bord, een tas en bestek zodat je kan proeven. Zo bespaar je ons de afwas.

Spreker: Luc De Taeye
Inkom: Gratis
Locatie: Parochiehuis, Onkerzelestraat, 152, Onkerzele

Vrijdag 16 december 2022 om 20 uur : Online voordracht Bio-slateelt in al zijn aspecten

Lust u ook een groen blaadje? Volg dan zeker deze online voordracht met Jos Van Hoecke.

Sla het jaar rond : soorten, teeltzorgen, belagers, ziekten, bodem, preventie en nog meer.

Een online voordracht op een donkere winteravond. Zeker volgen!

Vooraf inschrijven bij uw voorzitter lucdetaeye@telenet.be is verplicht zodat we u de gepaste link kunnen doorsturen om online in te loggen vanaf 19u45.

Spreker: Jos Van Hoecke
Inkom: Gratis na inschrijving
Locatie: Online

 Hieronder vind je een greep uit onze reeds gegeven activiteiten

Agenda 2021

Agenda 2020

Agenda 2019

Agenda 2018

Agenda 2017

Agenda 2016

Agenda 2015

Agenda 2014

Agenda 2013

Agenda 2012

Agenda 2011

Agenda 2010

Agenda 2006 - 2009

Agenda 2005

Agenda 2004

Deze website werd destijds (jan 2012) geblokkeerd voor Internet Explorer 8. Het surfprogramma IE8 houdt zich ook niet aan de internationale richtlijnen voor het bekijken van websites. Je surft beter met een andere gratis browser zoals: Mozilla firefox, downloaden hier
of Google Crome, downloaden hier